AvelsmålAlla uppfödare har sina linjer de fastnat för och indivder som de valt att avla vidare på, vissa vill avla på det vi i hoppvärlden kallar för obesläktat och vissa väljer att avla vidare på linjer innehållande kända hoppkaniner. Allt handlar om vad man själv har för smak och tycke, och det är upp till varje enskild uppfödare att avgöra vad de vill avla på - så länge man strävar efter friska individer, så klart.

Min första framavlade hoppkanin jag köpte var Grenens Gt Ch Impression of Diamonds som var efter Tassens Ch Quistis Trepe och Diamonds Unlimited Talent. Izor som han kallades var något alldeles speciellt för mig och kommer alltid att betyda lite extra, och jag tror att det dels är därför jag har fastnat lite extra för just dessa linjer. Jag har själv barn efter Izor som är precis så som jag vill att hoppkaniner ska vara - riktiga kompisar hemma men med all fokus på hoppning på tävlingar. Dessutom upplever jag personligen att dessa linjer som ligger bakom är friska och ger trevliga individer över lag.

Jag är uppvuxen i ett hem där vi under många år har haft uppfödning av kattraserna Ragdoll och Norsk Skogkatt och därför har jag fått med mig mycket av avelstänket från kattvärlden, vilket ibland kan skilja sig från hur vi ser på avel i kaninvärlden. Självklart finns det vissa naturliga skillnader, men det kan även skilja sig hur vi resonerar kring kombinationer och defekter. Har en viss kombination gett någon form av defekt är det inte alls ovanligt att man i kattvärlden testar att para mamman med en annan hane och pappan med en annan hona för att få fram vem som bär på anlaget, medan många i kaninvärlden skulle ta båda föräldrarna ur avel med en gång. Hur man än väljer att avla tycker jag att det viktigaste är att man själv är medveten om vad man avlar på och hela tiden tar hänsyn till individernas hälsa.

Bakom alla våra kullar ligger det mycket tankar och planering, vi väljer noga ut kombinationer där föräldrarna kompletterar varandra bra både i psyket och på tävlingsbanan. Oavsett om man väljer att tävla regelbundet med sin kanin eller endast vill ha den till sällskap ska förutsättningarna finnas för att uppfylla de önskemålen. Vi avlar aldrig på kaniner med några som helst kända defekter och heller inte på kaniner som är nära släkt med varandra.

När du köper en kanin av oss vill vi att du ska få en vän för livet som du kan ha många roliga stunder med, någon som passar dig så bra som möjligt.